Wat is het WOP?
Het WijkOverlegPlatform is het platform voor de wijk, een plek waar wijkbewoners, partners, derden en de gemeente elkaar vinden en met elkaar in gesprek gaan over thema’s en zaken die spelen in de wijk. Met elkaar discussiëren, ideeën uitwisselen, een plek waar initiatieven ontstaan en onderlinge verbinding vorm krijgt. Een plek waar informatie vanuit zowel de gemeente als de wijk samenkomt.
Wie neemt er deel aan het WOP?
Iedere wijk heeft een WOP en een eigen WOP-bestuur. Het WOP-bestuur bestaat uit actieve betrokken bewoners uit de wijk. Het WOP is geen rechtspersoon maar heeft wel een officiële status als platform binnen de gemeente. In een convenant zijn bestuurlijke afspraken vastgelegd.
Door middel van het organiseren van openbare wijkbijeenkomsten krijgen bewoners uit de wijk een stem. Tijdens deze bijeenkomsten komen ontwikkelingen of uitdagingen die spelen binnen de wijk aan bod. Iedere wijk heeft een wijkwethouder, die altijd aanwezig is bij deze bijeenkomsten.
De gebiedsregisseurs van de gemeente en de buurtcoaches van Welzijn Capelle zijn ook altijd aanwezig en ondersteunen het WOP-bestuur. Er zijn ook andere professionals aangesloten bij de bijeenkomsten zoals politie (wijkagent), vertegenwoordigers van Welzijn Capelle en vertegenwoordigers van bijvoorbeeld de wooncorporatie Havensteder.
Afhankelijk van de agenda van de bijeenkomst zijn er ook andere wijkgerichte organisaties aanwezig en verschillende ambtenaren van de gemeente. Het WOP-bestuur stelt de wijkagenda op en zit de bijeenkomsten voor, die doorgaans eenmaal per kwartaal plaatsvinden.
Wat doet het WOP nog meer?
Wijkleefbaarheidsbudget
Elke wijk heeft een eigen wijkleefbaarheidsbudget opgebouwd uit een jaarlijks vast bedrag, aangevuld met een bedrag per inwoner van de wijk. Dit geld kan ingezet worden door de wijkbewoners zelf om de wijk te verbeteren en de bewoners met elkaar te verbinden.
Het WOP-bestuur beheert dit budget en geeft het geld uit via MaakCapelle.nl. Bewoners kunnen via dit crowdfundingsplatform geld aanvragen voor leuke buurtactiviteiten en zinvolle wijkprojecten.
Gekwalificeerd Adviesrecht
Door de gemeente is aan het WOP een zogeheten gekwalificeerd adviesrecht toegekend. Dit houdt in dat het WOP-bestuur gevraagd en ongevraagd het gemeentebestuur kan adviseren vanuit het WijkOverlegPlatform. Het WOP-bestuur zal initiërend, wijzigend of activerend altijd vanuit het platform (de wijk) het advies geven met onderbouwing hoe tot het advies is gekomen (draagvlak). Het kan echter ook voorkomen dat het WOP-bestuur zelf als bestuur reactief een advies uitbrengt. Een gevolg vanuit de informatiepositie die zij als bestuur hebben en die soms voorloopt op die van de wijk als geheel.
Het gemeentebestuur heeft de verplichting binnen vier weken een reactie op dit advies te geven en te motiveren wat er met het advies gedaan wordt. De gemeenteraad wordt hier ook over geïnformeerd.
Het PACT van Capelle
Het WOP is als partner van de gemeente in 2018 het PACT van Capelle aangegaan samen met andere partners zoals CJG, SWC, ENC, Politie, Havensteder en Sportief Capelle. Met dit PACT is commitment met elkaar uitgesproken om op wijk- en buurtniveau met elkaar aan de slag te gaan.
Breed Overleg
Het WOP-bestuur neemt deel aan het Breed Overleg van onze wijk, georganiseerd door de gebiedsregisseurs van de gemeente. Een netwerkoverleg waar ook de partners van het PACT van Caplle aan deelnemen alsmede allerlei andere organisaties en instanties die actief zijn in onze wijk. Denk hierbij aan scholen, kerken, buurtgroepen, ondernemers, winkeliers, bibliotheek en verschillende zorginstellingen.
Maak Capelle
Wilt u zelf iets organiseren? Of heeft u een idee om Capelle leuker, beter en mooier te maken? Dan kunt u ook een bijdrage aanvragen via Maak Capelle.
Samenstelling Wijkoverlegplatform
Een WOP bestaat uit betrokken, actieve bewoners die samen het bestuur vormen. In ieder WOP is er een voorzitter, penningmeester en secretaris. Ook heeft elke wijk een wijkwethouder. De wijkwethouder is bij de bijeenkomsten van het WOP aanwezig. De gebiedsregisseurs van de gemeente en de buurtcoaches van Stichting Welzijn Capelle ondersteunen hen.
Wijkwethouders (per juli 2021)
- WIJK, WIJKWETHOUDER`
- Capelle-West, vacature
- Fascinatio, wethouder Rik van Woudenberg
- ’s Gravenland, wethouder Harriët Westerdijk
- Middelwatering, wethouder Eric Faassen
- Oostgaarde, wethouder Marc Wilson
- Schenkel,wethouder Sjoerd Geissler
- Schollevaar, vacature
WOP op internet
Elk WOP heeft een eigen website, u vindt daar meer informatie en contactgegevens van de verschillende WOP’s.
Website www.capelsewijken.nl
De data van de overleggen en spreekuren van het Wijkoverlegplatform (WOP) vindt u terug op de door vrijwilligers opgezette en onderhouden website www.capelsewijken.nl en op de gemeentepagina in de IJssel- en Lekstreek.
Gebiedsregisseurs
Heeft u vragen, klachten over of ideeën voor uw wijk? Dan is de gebiedsregisseur uw eerste aanspreekpunt. De gebiedsregisseurs zorgen ervoor dat uw informatie op de juiste plaats bij de gemeente binnenkomt.
- Fascinatio/Rivium en Oostgaarde en Schollevaar
Werner Kasten
T. (010) 2848725
E. w.kasten@capelleaandenijssel.nl - Schenkel, Middelwatering, ’s-Gravenland en Capelle-West
Daphne Verheijen – Blaauw
T. (010) 2848041
E. d.verheijen-blaauw@capelleaandenijssel.nl - Gebiedsregie algemeen
T. (010) 2848048
E. gebiedsregie@capelleaandenijssel.nl
Bewonersbijeenkomsten
In principe worden alle bijeenkomst van een WOP op een locatie in de wijk gehouden. Voor de locaties van alle komende WOP-vergaderingen in het jaar neemt u bij voorkeur contact op met het bestuur via info@capelsewijken.nl of kijkt u op de website van de betreffende WOP.
Disclaimer 2020 – 2024
De website www.capelsewijken.nl wordt inhoudelijk onderhouden door vrijwilligers.
De exploitatie van de website wordt bekostigd uit financiële middelen van de gemeente Capelle aan den IJssel.
De gemeente Capelle aan den IJssel, echter, is onder geen enkele conditie, verantwoordelijk voor de inhoud van de op deze website geplaatste teksten en/of foto’s.
Alle op deze site geplaatste foto’s en teksten zijn juridisch eigendom van de inzenders en mogen slechts na schriftelijk toestemming van de eigenaar worden overgenomen door derden.