WijkOverlegPlatform (WOP) Capelle aan den IJssel

Bewonersoverleg in Capelle aan den IJssel

Actueel Capelle aan den IJssel

Onderweg?…….Neem de buurtbus!

Een recente (verkiezings)actie van de Christenunie toonde de slechte OV-verbinding vanaf het Stadsplein naar een willekeurige buurt in Schollevaar aan. Vertrekkende vanaf het centrum, eerst met de metro naar Capelse Brug, daar overstappen voor de metro richting NS Station Alexanderpolder, vervolgens kiezen voor óf de stoptrein naar Gouda óf voor bus 30 naar naar het Stationsplein in Schollevaar, deed de reiziger uiteindelijk aankomen op de plaats van bestemming.

Vooral oudere bewoners in de wijk Schollevaar ervaren de last van een slecht openbaar vervoer naar het centrum van de stad, ook omdat buiten de spits de frequentie van de bus naar Schollevaar wordt gehalveerd tot 2 maal per uur.
Er zijn in het verleden pogingen geweest om een oplossing voor deze ‘rondreis’ te vinden. Een van de mogelijkheden lijkt de inzet van een lokale busdienst die binnen de Capelse woonwijken een slim gekozen wijkroute gaat rijden : de buurtbus.

Wat is een buurtbus?


Een buurtbus is een aanvulling op het openbaar vervoer lijnennet. De bus is bedoeld voor verbindingen waar er te weinig reizigers zijn om een ‘gewone’ lijndienst in te zetten. Het is een kleine (taxi-)bus met een vrijwilliger als chauffeur.
Voor de reiziger lijkt de buurtbus erg op ander openbaar vervoer: er is een vaste route, er zijn vaste vertrektijden, en de tarieven en reisinformatie zijn hetzelfde als bij ‘grote’- buslijnen. In Nederland bestaan tientallen buurtbuslijnen die dagelijks met meer dan honderd busjes het (landelijke of stedelijke) buurtvervoer verzorgen.

Welke voertuigen worden ingezet als buurtbus?

In de regio Rotterdam zet de RET als buurtbus 8-persoons taxibusjes in. Ze hebben de RET huisstijl en zijn voorzien van aanduiding, lijnnummer en bestemming.
Er kunnen maximaal 8 reizigers mee, staanplaatsen zijn niet toegestaan. Er is een gemakkelijke instap, maar geen lage vloer. Rolstoelvervoer is met de buurtbus dus helaas niet mogelijk.

Vrijwilligers M/V achter het stuur

Ja u leest het goed! De chauffeurs zijn vrijwilligers! Zij moeten beschikken over rijbewijs-B, medisch goedgekeurd zijn en een korte opleiding bij de RET hebben gevolgd.
Ook hebben ze een rijtest afgelegd. De chauffeurs hebben kennis van de route, het aansluitend openbaar vervoer en de OV-chipkaart. In de regel werken zij op verschillende tijdstippen van de dag gedurende circa 4 uur.

Met de mogelijk invoering van een buurtbus wordt ook in Capelle aan den IJssel gezocht naar chauffeurs, die bereid zijn de lijndienst één of meerdere dagdelen in Capelle te gaan verzorgen.

Het werk is inhoudelijk leuk en uitdagend, het dient een groot maatschappelijk doel, biedt veel contact met mensen, geeft ruimte voor het opdoen van een goede rij-ervaring en biedt wellicht een kans op een betaald beroep als chauffeur voor ‘het grotere werk’ in onze regio.
Ze staan daarbij niet alleen. Een eigen organisatie ondersteunt en verzorgt de onderlinge coördinatie en motivatie van de vrijwilligers. Het moet voor hen immers ‘vooral boeiend en leuk’ zijn en blijven!

Meer informatie?

De plannen zijn er, de weg is nog lang, maar wilt u alvast wat meer informatie als toekomstig passagier of straks ook als chauffeur? Kijk dan op de website www.buurtbuscapelle.nl voor meer informatie!

1514 Totaal 1 Vandaag
Het WijkOverlegPlatform (WOP) is een vrijwilligersorganisatie in de gemeente Capelle aan den IJssel. Wilt u meer informatie? Email dan naar info@capelsewijken.nl
Show Buttons
Hide Buttons