“Wie zijn rekeningen niet meer kan betalen, kan het beste snel hulp zoeken. Welzijn Capelle biedt de eerste hulp. Zij maken samen met de mensen de administratie in orde en zorgen voor een duidelijk overzicht van alle niet betaalde rekeningen. Dan kijken ze of iemand die rekeningen zelf nog kan betalen. Zo niet? Dan worden mensen naar ons verwezen. Wij kunnen dan met schuldhulpverlening de schulden aanpakken.” Dat vertelt Michael Koeleman, consulent schuldhulpverlening van Sociale Zaken IJsselgemeenten. Hij legt uit wat er dan gebeurt.
Samen schulden oplossen
“In onze schuldhulp willen we in 3 jaar alle schulden oplossen. We kijken hoeveel schuld iemand totaal heeft, hoeveel hij elke maand kan aflossen en hoeveel aflossing dat in 3 jaar is. We vragen iedereen waar mensen een schuld bij hebben akkoord te gaan met dat geld en de restschuld kwijt te schelden. Als iedereen dat goed vindt, starten we. Als niet alle schuldeisers willen meedoen, helpen we mensen een wettelijke schuldsanering bij de rechter aan te vragen.”
Hoe werkt dat dan?
“Een voorbeeld: een gezin is in geldproblemen gekomen doordat de moeder ernstig ziek werd. Daardoor kan ze haar werk als zelfstandig ondernemer niet meer doen. Ze heeft daardoor geen inkomen meer. Daarnaast verzorgde ze altijd de administratie. De vader werkt nog wel en verdient 2.200 euro per maand netto. Door de zorg voor zijn vrouw en de kinderen, naast zijn werk, lette hij niet meer op het betalen van rekeningen. Zo ontstond een schuld van 20.000 euro. Op basis van de vaste lasten van dit gezin is uitgerekend dat ze van 1.900 euro per maand kunnen leven. Zo is er 300 euro over voor de schulden. In 3 jaar levert dat een spaarpot van 10.800 euro op. Niet genoeg dus om alle schuld af te lossen. Ook kijken we naar het bezit van een gezin. In dit geval konden ze de auto houden omdat die echt nodig was voor het werk van de vader. Met de schuldeisers heb ik afgesproken dat ze in drie jaar ongeveer de helft van hun geld krijgen. De rest wordt kwijtgescholden.”
3 jaar zuinig leven
“Dan start een periode van 3 jaar waarin het gezin heel zuinig moet leven. Dat zijn echt moeilijke jaren. Met toestemming van de vader ontvangen wij bij IJsselgemeenten nu zijn loon. Daarvan betalen we iedere maand 1.900 euro aan het gezin. Ze kunnen daarmee zelf hun huur, gas en licht en verzekeringen betalen. Daarnaast moeten ze van dat geld de boodschappen doen, kleding kopen en sparen voor onverwachte uitgaven. Wij sparen dan de 300 euro per maand om in 3 jaar de schuldeisers te betalen.”
Bij de start: alle schulden in beeld
“Heel belangrijk voor onze hulp is dat we vanaf het begin echt alle schulden en schuldeisers kennen. Alleen dan kunnen we duidelijk afspraken maken. Daarom kunnen we bijvoorbeeld nog niet starten als een scheiding of faillissement nog niet is afgerond. Het is dan namelijk nog niet duidelijk hoe hoog de schuld is. Iemand die van ons schuldhulp krijgt mag ook in die 3 jaar geen nieuwe schulden meer maken. Dan kunnen we de hulp niet afmaken. Natuurlijk kan er toch onverwacht iets tegenzitten. Bijvoorbeeld een hoge jaarrekening van energie. Dan kijken we samen hoe we dat nog kunnen oplossen.”
Schaamte
“Ik zie dat veel mensen zich schamen voor hun schulden. Terwijl de schulden vaak komen door gebeurtenissen waar mensen niets aan kunnen doen. Ziekte, een eigen bedrijf dat failliet gaat, scheiding of het overlijden van een partner. Maar ook als iemand ‘gewoon’ teveel heeft uitgegeven, oordelen we niet. Iedereen krijgt onze hulp. We zien dat mensen gemiddeld 3 jaar wachten tot ze hulp vragen. Dat zijn 3 jaren waarin de schuld vaak groter wordt. Wacht dus niet en zoek hulp!”
Welzijn Capelle helpt bij geldzorgen
Heeft u zelf moeite om de rekeningen op tijd te betalen? Geen zicht op inkomen en uitgaven? Wacht niet. Vraag om hulp bij Welzijn Capelle. Op www.welzijncapelle.nu/geldzorgen staat meer informatie en kunt u zich aanmelden. Of bel 010 – 707 49 00 voor een afspraak.
Bron
Michael Koeleman, consulent schuldhulpverlening bij IJsselgemeenten (Foto: Frank de Roo)