Capelle aan den IJssel, in historisch perspectief | ||
Capelle en het verenigingsleven | ||
Muziekvereniging " Eendracht Maakt Macht "(E.M.M.)E.M.M. werd opgericht op 6 maart 1899 door enkele vooraanstaande Capellenaren, die het zich financieel konden permitteren een eigen muziekinstrument te kopen. De bestuurders van toen hadden als hoofddoel om op feestdagen te spelen voor publiek en zo nu en dan een serenade te geven bij bijzondere gelegenheden. Het muziekgezelschap moest dan wel soms 3 a 4 kilometer lopen om ergens op te treden, want Capelle aan den IJssel was ook toen al een langgerekte gemeente. Vele historiosche gebeurtenissen zijn er niet meer bekend, helaas, omdat in die jaren niet alles in boeken werd vermeld. Toch zijn er enige gedenkwaardige gebeurtenissen bekend gebleven :
Van Fanfare naar Harmonie !Van origine was E.M.M. een fanfaremuziekgezelschap, dat betekende vroeger dat als er zich een nieuw lid aanmeldde, die dwarsfluit of klarinet speelde, deze persoon niet ingeschreven werd als lid. Het instrument paste niet in de fanfare. In 1996 is na goed overleg tussen het bestuur en de leden besloten om van fanfare over te gaan naar een harmonievereniging. Dat bleek al snel een goede greep, leden die eerst geweigerd moesten worden, konden nu wel als lid worden inschreven bij de vereniging.
Drumband - MalletbandVan oudsher heeft de muziekvereniging een drumband gehad met als doel om tijdens het marcheren - tussen het door het korps te blazen marsen - een tambourmars te trommelen, om zodoende het muziekkorps te verlichten. Het instrumentarium bestond uit enkel marstrommen, paukentrommen en een grote trom. Later veranderde dit enigszins en ging de drumband het muziekkorps ook tijdens het spelen van een mars begeleiden. Dus speelde men dan een gezamelijk mars. Ook ging men aan marswedstrijden (concours) meedoen. De drumband, onder leiding van insrtucteur Arie Hogendoorn en als tambour-maitre Auk van der Plaats floreerde bijzonder geod met als resultaat dat men met veel prijzen naar huis kwam. In 1997 nam het bestuur een besluit om naast de bestaande drumband een jeugddrumband op te richten en ongeveer gelijktijdig werd een jeugd majorretegroep gevormd. Een groep jongens en meisjes moesten in de kleren worden gestoken, hiervoor was 8000 gulden nodig. Het bestuur vond hiervoor een oplossing. Ook de muziek van de drumband veranderd in de loop van de tijd, zo ging men over op ritme mzuiek. Met het aantrekken van nieuwe instructeurs werden ook metohoden en doelen anders. Zo werd de drumband in 1996 een malletband, dat wil zeggen muziek met instrumenten zoals lyra's, xylofoons, marchingmarimba's en marchingvbells.
HuisvestingDe muziekvereniging heeft al die jaren veel gerepeteerd, zowel binnen als buiten , alleen in groepsverband of met de gehele vereniging en altijd moest er voor een onderkomen worden gezorgd. De fanfareafdeling heeft lange tijd gerepeteerd in het cafe van De Bruin, thans eetcafe De Schenkel op de Kanaalweg. Vervolgens heeft men jarenlang gerepeteerd in diverse school- en gymnastieklokalen in de gemeente. Zo heeft de drumband vele jaren in een oud turnschuur geoefend. Deze stond aan de dijk iets voorbij de toenmalige overzetveer van Piet de Vrries. Lang heeft de drumband ook geoefend in de kantine (clubgebouw) van voetbalvereniging De Zwervers, vroeger gelegen aan de oude Kerklaan over het spoor. Korps em drumband hebben ook geoefend in de oude Prinses Margrietschool , beneden de Dorpsstraat , bovenaan de Kerklaan, Ook is er lang gebruik gemaakt van het gymnbastieklokaal bij De Rozenburg. De majoretten hebben geoefend in veel gymnastielokalen , bijvoorbeels aan de Fazantstraat. Gezamenlijk oefende men in de Prins Alexanderschool op de hoek van de Bermweg en de Kanaalweg In 1983 kreeg men eindelijk een eigen onderkomen in het multi -functioenele gebouw De Schenkelstee ter hoogte van de oude garage van Van Gog aan de Capelseweg. De sleutel werd op 14 januari 1984 uitgereikt door de Capelse Wethouders Kroos - van der Meij en R.M. Eerhart
Tot slotIn de afgelopen 100 jaar hebben veel mensen zich op allerlei manieren en plaatsen en bij allerlei gebeurtenissen ingezet voor de vereniging. Veel jonge, maar ook oudere mensnen hebben bij E.M.M. hun eerste muzieklessen gevolgd, sommigen zelfs 50 jaar of langer. Diverse jonge, talentvolle muzikanten zijn begonnen bij E.M.M. en daarna doorgegaan naar het conservatorium. WORDT VERVOLGD _ CONCEPT Bron : Jubileumboek " Eendrach Maakt Macht 100 jaar " verschenen in 1999. |